Skip to main content

Sterk kresenhet og selektive spisevansker

VIKTIG: Har barnet lav vekt, kontakt fastlege!

Følelse av å være annerledes

Barn og unge som spiser få matvarer og er veldig kresne, kan oppleve seg som annerledes og foreldrene kan være rådville.

Uavhengig av hvor barnet eller ungdommen befinner seg på spekteret (innenfor eller utenfor diagnosen), er det svært krevende både for barnet/ungdommen og foreldrene. Niste i barnehage og skole er vanskelig, for barna spiser meget selektivt. Overnattinger hos venner kan bli vanskelig. Mange familier har kofferten full av kjent mat på ferier, men hvis foreldrene går tom for maten, spiser barnet ingenting.

For barn og ungdom med vedvarende utfordringer, finnes det mye informasjon som kan hjelpe både barna og foreldrene. Fagfeltet er relativt nytt og vi gir informasjon om det nyeste innen forskningsfeltet, og både egen erfaringsbasert kunnskap og fra litteraturen. Vi holder derfor kurs for foresatte, og vi har utviklet appen «Mat og sånn» til bruk for barna. I tillegg kurser vi helsepersonell og fagpersoner som jobber med barn og unge.

Det er lite systematisert og tilgjengelig hjelp for familier som faller mellom to stoler. Det vil si at barnet spiser tilstrekkelig til å holde vekst- og vektkurven. Spiseteam og sykehus tar kun inn de aller sykeste.

Kunnskapsformidling

Vi behandler ikke spiseforstyrrelsen ARFID. Vi gir kun informasjon og formidler kunnskap.

Ved behandlingsbehov: Kontakt fastlegen og eventuelt barnelegespesialist for utredning, eller andre behandlingsteder.